Burun Estetiği

Burun Estetiği

Rinoplasti burnun nefes alma fonksyonları korunarak  yapılan estetik operasyonun adıdır. Kısaca burun estetiği de denebilir. Bu operasyonda burnun iskeletini oluşturan kemik ve kıkırdalar yeniden şekillendirilir ve sonuçta yüze uygun bir burun şekli elde edilir.

Eğer burnun nefes alma fonksyonu da problemli ise aynı zamanda buna yönelik cerrahi girişim de yapılarak burnun nefes alma fizyolojisi düzeltilmelidir.

UYARI : Bu site Bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Sağlık hizmeti vermemektedir. Sitede verilen bilgiler tanı ve tedavi alanında kullanılmamalıdır. Aksi durumdan doğacak tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir. Bu siteyi ziyaret eden kişi bu uyarıları kabul etmiş sayılır.

Sıkça Sorulan Sorular

Burun yüzün ortasını bulunan ve yüzün profilini oluşturan önemli bir estetik organdır. Burun estetiğinde bir sorun mevcut ise yüzün diğer estetik ünitelerinin güzelliği ilk bakışta daima gözardı edilir. Normal hatlı bir yüzde büyük bir burnun varlığı ya da kemerli bir burnun mevcudiyeti gözleri her zaman burna odaklanmasına neden olacaktır.

Yüz ile uyumlu, dışarıdan bakıldığında estetik ameliyat olmuş dedirtmeyen doğal bir burun yapısı hedeflenmelidir. Burun kemerinin iyice indirildiği, burun ucunun sivri hale getirildiği ve karşıdan bakıldığında burun deliklerinin görülecek kadar gerekenden fazla kaldırıldiği eski estetik anlayış günümüzde terkedilmiş, yerini doğal burun görünümü almıştır.

Kemerli, yüzde büyük duran bir burun, travma sonucu eğiklik oluşmuş, yada kemeri gelişmemiş burunlar, burun deliği büyük, burun ucu asimetrik, sarkık veya estetik oranların dışında doğuştan veya travma sonucu bozulmuş bir burna sahip hastalar estetik burun ameliyatı için aday kişilerdir.Bu cerrahi yöntem için en ideal olan kişiler mükemmel bir burun beklentisinden ziyade, görünümde daha iyi olmayı umanlardır. İdeal bir burun için gerçekçi beklentilere sahip olan kişi bir cerrah için ideal hasta demektir.

Burun estetiği başlama zamanı için yüz gelişimin durduğu zamandır. Kişiden kişiye göre değişen bir durum olsa da en erken başlama yani 15-16 yaştır. Yüz gelişimi devam ediyorsa beklemek gerekebilir. Bunu da eniyi değerlendirebilecek kişi ameliyatı yapacak cerrahtır. Rinoplasti için kişide herhangi bir rahatsızlık yoksa üst sınır yoktur.

Ameliyat sonrası 1 haftada alçı kalıp çıkarılır ve yerine flaster bandaj yapılır. Bu aşamadan itibaren kişi istediği yere seyehat edebilir. Flaster bandaj 5-7 kaldıktan sonra hasta kendi çıkarabilir. Bu dönemde şişlik ve morlukların büyük kısmı geçmiş, hastanın normal hayatın dönüşü başlamış olur. Ameliyat sonrası 1. ayda burun şişliklerinin %80-90'ı geçmiş, kalanı burun derisin kalınlığın göre 6 ila 18. ayda geçmektedir. Burun şekli kabaca 1. ayda fikir verir, nihayi sonuç en erken 6. aydadır. Gözlük kullanımı kemik iyileşmesinin tamamlandığı 2. aydan itibaren başlanabilir. Burun ameliyatı sonrası şişliklerden dolayı çevreden ve aileden burun şeklinin değişmediği ile alakalı yorumlar duyabilirsiniz. Biraz sabırlı olduğunuz takdirde değişikliklerin ödemlerin azalması ie ortaya çıktığını farkedeceksiniz. Bu durumda kafanız karışmışsa cerrahınız tarafından çekilen fotoğraflarınızı ameliyat öncesi ve sonrası ile karşılaştırılmasını talep edebilirsiniz.

Burun estetiği ameliyatının süresi burunda bulunan deformitenin derecesine göre 1-3 saat arası değişebilir. Ancak ortlama süre 1.5 saattir.

Burnunuzla ilgili şikayetlerinizi tüm detayları ile doktorunuza aktarmanız çok önemlidir. Solunumla ilgili şikayetlerinizin olup olmadığı, oluyorsa; mevsimlerle ilişkisi, horlama, baş ağrısı, burunda akıntı gibi sorunların olup olmadığı ayrıntıları ile konuşulmalıdır. Geçirilen travmalar ve önceden geçirilmiş bir operasyon varlığı zamanlarıyla birlikte sorgulanmalıdır. Operasyon öncesi şekille ilgili beklentiler anlatılmalı ve cerrahla burun şeklinin yüzde nasıl duracağı tartışılarak realize edilmelidir. Gerçekçi olmayan beklentiler elenmeli ve hasta-cerrah mütabakatı sağlanmalıdır.

Hastaların tamamen uyutulduğu genel anestezi eğer bir sakınca yoksa hem hasta hemde cerrah için konfor ve tercih sebebidir. Ancak yapılacak iş sınırlı örneğin sadece burun ucu ile uğraşılacaksa lokal anestezi ile de yapılabilir.

Ameliyat öncesi anestezi uzmanı tarafından muayene sonrası kan tahlillerinin yapılması ve operasyon için bir riskin olup olmadığı anestezi uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Sıgara kullanımı muhakkak sorgulanmalı, sıgara kullanımı mevcudiyeti söz konusu ise yara iyileşmesi açıdından birkaç gün öncesinde bıraktırılmalıdır. Ameliyat öncesi kaç saat yeme-içmenin kesilmesi gerektiği cerrah ve anesttezi uzmanı tarafından hastaya söylenmelidir.

Ameliyattan sonra odanızda kendinize geldiğinizde; burnunuzun üzerinde alçı kalıp, olacaktır. Eğer tampon uygulanmışsa genellikle ameliyatın ertesi günü veya iki gün sonra bunlar alınır. Eskiden bez tamponlar konulur ve bunların alınması oldukça ağrılı olurdu. Günümzde silikon burun tamponları kullanılmakta ve alınması hemen hemen ağrısız olmaktadır. Ameliyattan sonra ilk saatlerde ağrı pek olmamakla birlikte bulantı ve baş dönmesi görülebilir. Bu durumlar için bazı ilaçlar tedavinizde yer alacaktır. Ameliyattan dört saat sonra sulu gıdalar ile beslenmeniz başlanır ve dolaşmanıza izin verilir. Sabah yapılan ameliyatlarda akşam üzeri, öğleden sonra yapılan ameliyatlarda ise ertesi gün eve gitmenize önerilir. Ameliyattan sonraki ilk 48 saat dinlenmeniz ve şişliklerin erken inmesi için baş yüksekte yatmanız önerilir. İlk 48 saat soğuk uygulama ağrının azalması ve oluşacak şişlik ve morlukların erken atlatılmasına yardımcı olacaktır. Üçüncü günden itibaren şişlik ve morluklar hızlı bi