Liposuction

Liposuction

Yoğun olarak uygulanan işlemlerden olan vücut kontur düzeltme ameliyatları,  liposuction olarak bilinen yağ dokusunu vakumla dişarıya alınması veya yağ doku enjeksyonuyla eksik olan yerlere verilmesini içerir. Vakumla yağ çekme liposuction, liposculpure gibi bir çok adla anılır.
 
Lazer lipo: Lazer ışını yardımı ile yapılan işleme lazer-lipo ya da lazer liposuction denmektedir. lazer ışını yardımıyla yağ dokusuna verilen lazer vakumla yağ çekmeyi daha kolaylaştırır. Aynı zamanda deri altına lazer verilmesi sonucu oluşan termal hasar sebeiyle yağ dokusu alt tabakada azalsa bile deri alttaki dokuya tutunarak derinin sarkması önlenmiş olur.
 
Tickle lipo-İnfrasonic liposuction: Alçak ses dalgası frekansı ve mekanik yöntemle çalışan son zamanların en yeni tekniğidir. Güldüren liposuction adı ile de bilinir. Bundan maksat, liposuction cihazının aynı zamanda sıvı verme özelliğinin  olmasıyla çok iyi bir lokal anestezi sağlaması, dolayısıyla hastaların tamamıyla işlem sırasında uyanık olması ve ağrı duymamasıdır. Öyle ki hastalara sedasyon yapılmasına bile gerek bıraktırmadan işlem sonrası hastanın rahatlıkla evine gönderşilmesine olanak sağlar.

UYARI : Bu site Bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Sağlık hizmeti vermemektedir. Sitede verilen bilgiler tanı ve tedavi alanında kullanılmamalıdır. Aksi durumdan doğacak tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir. Bu siteyi ziyaret eden kişi bu uyarıları kabul etmiş sayılır.

Sıkça Sorulan Sorular

Liposuction vücutta diyet ve sporla giderilemeyen lokalize yağ dokularının negatif basınçla (vakum) küçük delikler açılarak kanüller vasıtasıyla dışarıya alınması yönteminin adıdır. Açılan bu delikler 3-4 mm uzunluğunda olup zamanla görünmez hale geldiğinden iz gibi estetik sorunlara yol açmamak gibi avantaja sahiptir.

Çok basit şekilde anlatmak gerekirse besinlerle alınan enerji ile harcanan enerji dengede ise kilo alınmaz ve formunuzu korursunuz. Aldığı enerji daha fazla ise yağ dokusunda depolanır. Bu da yağ dokusunun büyümesi yani şişmanlık olarak ortaya çıkar. Peki liposuction denilen yağ aldırma yöntemi bunun önüne geçebilir mi sorusunun cevabını vermek gerekirse liposuction asla kilo azaltıcı bir yöntem değildir diye cevaplayabiliriz.

Bilinenin aksine zayıf insanlarda daha çok kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Bazı insanlarda zayıflığına rağmen bölgesel yağ dağılımlarının farklı olması nedeniyle ne kadar kilo verirlerse versinler, asla lokalize yağ dokularını küçültemez ve buda vücutta istenmeyen çıkıntılara neden olabilmektedirler. Liposuction için en uygun hasta grubu lokalize yağ dağılımları farklı olan hasta grubudur.

Ameliyat izleri bikini bölgesinde kalır. Önceleri pembe kırmızı renkte iken 6 ay içinde solar deri rengine halını alırlar.

Kilo verme yöntemi olmasa da kilolu hastalara uygulanabilir. Ancak alınacak yağ doku miktarı arttığı takdirde güvenlik sınırı aşılırsa hastanın hayati tehlikesi başlar ki hiçbir cerrahın karşılaşmak istemediği bir durumdur. Bu nedenle plastik cerrahlar dışında diğer cerrahi branşlar tarafından asla uygulanmamalı, güvenlik marjı aşılacaksa yoğun bakım şartlarının oluğu tam teşekküllü bir hastanede yapılmalıdır.

Lazer lipoliz de denilen bu teknik, laser enerjisiyle yağ dokularının parçalanması prensibine dayalı bir tekniktir. Estetik cerrahide son zamanlarda uygulanmaya başlanan teknik giderek popülarite kazanmaya başlamıştır. Yüzey bölgeye lazer verildiğinden derinin toparlanması daha hızlı gerçekleşir. Bu nedenle deride sarkma ihtimali diğer liposuction çeşitlerine nazaran daha düşüktür.

Yüzeyel yağ dokularına yapılacak liposuction fikri ilk kez İtalyan cerrahlar tarafından 1989 da ortaya atılmış ve yapılan uygulamaların başarılı olması nedeniyle literatüre girmiştir. Yapılan çalışmalarda daha ince kanüllerle yapılan yüzeyel liposuctionla selülitlerin giderildiği daha iyi kontür sağlandığı derin liposuctionla kombine edildiğinde daha düzgün bir yüzey elde edildiği görüştür.

Klasik liposuction (tümesan liposuction) dokulara sıvı verilip klasik teknikle yağ dokularının dışarı alınması tekniğine dayanır. Günümüzde güncelliğini kaybetmemiş olup hala estetik cerrahlar tarafında sıklıkla kullanılmaktadır. Ultrasonik liposuction (VASER) ultrasonik ses dalgalarının yağ dokusunu parçalaması ve vakumla dışarı alınması tekniğine dayalı olup günümüzde oldukça popüler hale gelmiştir. Klasik liposuctiondan farkı kanüllerin ileri geri hareketine gerek bıraktırmamasıdır. LASER liposuction Lazer lipoliz de denilen bu teknik, laser enerjisiyle yağ dokularının parçalanması prensibine dayalı bir tekniktir. Estetik cerrahide son zamanlarda uygulanmaya başlanan teknik giderek popülarite kazanmaya başlamıştır.

Yağ dokusunun olduğu ve çıkıntı oluşturan yer yere yapılır. Yoğun olarak karın basen uyluk iç ve dış bölgelere kollara yapılabilir. Karın bölgesinde sarkıklık varsa abdominoplasti denilen karn germe ameliyatı ile kombine edilmesi gerekir.

Ameliyat sonrasında yaklaşık 4 hafta kadar duracak özel bir korse giydirilir ve bu şekilde hasta yatağına alınır. Duruma göre aynı gün veya 1 gün sonra taburcu edilir. Ameliyat sonrası 4-8 saatte hastalar ayağa kaldırılarak yürütülür. Bu oluşacak olumsuz durumların, komplikasyonların oluşmasını engeller. Hastalar 48 saatte normal hayatlarına 2-3 günde işlerine dönebilir. Bu dönemde aşırı efor sarf edecek hareketlerden kaçınılmalıdır.

Özel bir diyet uygulanmaz ancak dengeli bir beslenme önerilir. Aşırı kalorili beslenmeden kaçınılmalıdır. Kilo verici diyet uygulayacaksa 1 ay sürecek ödem safhasından sonra uygulanabilir.