Kulak Estetiği

Kulak Estetiği

Kulak, duyma organı kadar, yüzün en önemli estetik ünitelerinden biridir. Kulağın en sık karşılaşılan  estetik sorunu halk arasında kepçe  kulak yada yelken kulak da denilen kulağın dışa doğru yer değiştirdiği durumdur. Bu estetik sorun bazen hastalarda ağır psikolojik travmaya neden olabilir.

Estetik cerrahinin sihirli dokunuşuyla  kepçe kulaktan kurtulmak, bu deformitenin oluşturduğu psikolojik etkiden sıyrılmak günümüzde artık çok kolay hale gelmiştir.

UYARI : Bu site Bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Sağlık hizmeti vermemektedir. Sitede verilen bilgiler tanı ve tedavi alanında kullanılmamalıdır. Aksi durumdan doğacak tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir. Bu siteyi ziyaret eden kişi bu uyarıları kabul etmiş sayılır.

Sıkça Sorulan Sorular

5 yaş, kulak gelişiminin büyük kısmının tamamlandığı yaştır. Bu yaştan itibaren kulağın estetik ameliyatları yapılmaya başlanabilir. O yaştaki çocuklarda değer yargıları gelişmediğinden okul arkadaşlarının psikolojik baskısı doruk noktaya ulaşır. Çoğunlukla evebeynler, bu durumu göz ardı eder ve okul arkadaşlarının alay konusu olan çocukta bu durum geri dönülmez psikolojik problemlere yol açabilir. Bu yüzden ameliyat için özellikle okul öncesi çağ seçilmelidir.

Eğer bu ameliyat erken bir yaşta planlanmış ise genel anestezi ile yapılır. Hasta yaşı yeterli büyüklükte yetişkinse lokal anesteziyle çok rahatlıkla uygulanabilir. Eğer iyi anlatılabilirse 12-13 yaşlardan itibaren yapılabilir.

Kullanılan tetkiklerden biri kulağın arkasından yapılan kesi ile kıkırdağa şekil verme suretiyle yapılan tekniktir. Kulağın arkasından yapılan bir kesiyle girilir. Eğer kulağı kafa tabanından uzaklaştıran kıkırdak yapısı varsa yaklaştırıcı dikişle kulağı kafa tabanına yaklaştırılır. Dışa doğru kıkırdak yapısı varsa düzeltici kıkırdak dikişleri ile birlikte kıkırdağın ön yüzünü zayıflatan işlemler yapılır. Gerekirse her iki, üç tekniği kombine edilebilir. Bu şekilde daha kalıcı sonuçlar alarak az komplikasyonla karşılaşılır. İple kulak estetiği denilen yöntem de kullanılabilir ancak her kulağın deformitesi farklı olduğundan probleme yönelik farklı çözümler yapmak gereklidir.

Ameliyattan sonra kulağın şeklini koruyacak şekilde pansumanla sarılır. Bu pansuman bandaj 2 gün sonra çıkarılır ve tenisçi bandajı ile kulak korunmaya başlanır. Bu aşamada itibaren banyo yapılabilir. İlk haftadan sonra sadece akşamları evde kullanacak şekilde 2 hafta bu bandajı kullandıktan sonra bandajı çıkartır.

Ameliyat sonrası bir miktar açılma beklenebilir. Bu açılma beklentisine göre işlem uygulanır. Ameliyat sonrası komplikasyonla karşılanmadığı sürece kulak şekli kalıcıdır.