Saç Ekimi

Saç Ekimi

FUE Tekniği ile Saç Ekimi 
FUE (foliküler unit extraction) yöntemi, saç ekiminde  mikromotor yardımı ile 0.7 0.8 mm lik başlıklar kullanılarak arka bölgenizdeki saçların tek tek alınıp saçsız alana ekiminin yapılması tekniğidir. 2004 yılndan itibaren tıp dünyasına kazandırılan bu teknik sayesizde donör alanda iz kalmamakta daha çok sayıda saç greftleri elde edilmekte ve doğal görüntü ile sonuçlanmaktadır. Saç ekimi öncesinde başın değişik açılarında fotoğraflaması yapılır. ve ardından saç ekim çizgisi oluşturulur ve deri kalemi ile çizilir. Saç ekim çizgisi oluşturulurken saçlı olduğu dönemlerdeki saç şekli dikkate alınır.
Saç Ekim Aşamaları  
Hasta sterilite şartlarının sağlandığı ekim odasına alınır. Dönör alan lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra ekimin 1. safhası olan saç grefti alımı başlar. Mikromotor başlığı saçı ortalayacak şekilde saçın çıkış yönüne göre batırılıp çıkartılır. Mikropensetlerle saç greftleri dikkatlice çekilerek korumaya alınır. Alım yerlerinm değişik noktalarında saç arlarının arasından alınarak yeterli sayıya ulaşıldığında alım safhası tamamlanmış olur. Alım sırasında gereğinden çok greft alınırsa donör alanda görünecek şekilde seyreklik oluşur ki bu da saç ekimi başarısını olumsuz şekilde etkiler. 
 
Hastanın yüz üstü pozisyonu sırt üstü pozisyona çevrilir ve 2. safha olan köklerin yerleştirileceği kanalların açılımı safhasına gelinir. Ekim yapılacak sahaya lokal anestezi enjeksyonu sonrası kanallar saçın çıkış yönlerine göre sık şekilde  açılır. Bundaki amaç doğal saç görünümü elde etmektir. Saç ekiminin başladığı ilk yıllarda dikine ve seyrek kanal açımı yapılırdı. Bu da çim adam diye tabir dilen görüntünün oluşmasına yol açardı. Modern saç ekiminde buna izin verilmemelidir.
 
Kanal açımı bittikten sonra ekimin yapılacağı son safhaya gelinmiş olur. Burada  özellikle hastanın dikkat etmesi gereken şey alınan ne kadar saç grefti varsa hepsinin ekildiğini görmesi ve buna kanaat getirmesir. Ekim tamamlandıktan sonra pansumanla  saç ekimi bitirilir.

UYARI : Bu site Bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Sağlık hizmeti vermemektedir. Sitede verilen bilgiler tanı ve tedavi alanında kullanılmamalıdır. Aksi durumdan doğacak tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir. Bu siteyi ziyaret eden kişi bu uyarıları kabul etmiş sayılır.

Sıkça Sorulan Sorular

Operasyondan bir hafta önce aspirin, coraspin, alkol gibi kan sulandırıcı maddelerden uzak durulmalıdır. Sigara tüketimi bırakılmalı, mümkün değilse en aza indirgenmelidir.

Kesin bir yaş söylenmesi doğru olmaz ancak saç dökülmesinin durduğu yaştan itibaren saç ekimi için uygun hastasınız . Saç dökülmesinin kişiden kişiye değişim göstermektedir ,ortalama yaş 35 yaştır. Bakıldığında saçsız deri görülüyorsa veya %50 nin üzerinde bir saç dökülmesi gerçekleşmişse saç ekimi için doğru adaysınız.

İki çeşit saç ekimi mevcut. Daha eski teknik olan FUT tekniğinde (folicüler unit transplantation), ense bölgesinde saçlı alan şerit şekilde kesilir ve greftler tek tek ayrılır. Alınan bölge dikilir. Ensede iz bırakması ve daha az greft elde edilimi dezavantajlarıdır. FUE (foliküler unit extraction) yöntemi, saç ekiminde mikromotor yardımı ile 0.7 - 0.8 mm lik başlıklar kullanılarak arka bölgenizdeki saçların tek tek alınıp saçsız alana ekiminin yapılması tekniğidir. Ense bölgesinde iz kalmaması açısından avantajlıdır. Ancak hangi tekniğin uygun olacağı hastanın saç ekimi yapacak uzmanın değerlendirmesi sonucu karar verilecektir.

İyi bir uykudan sonra iyi bir kahvaltı yapılmalıdır.

Ekilecek greft sayısına bağlıdır. Ortalama saç ekimi 6 saat sürmektedir. Ekilecek saç grefti sayısı fazla ise işlem uzayabilir . Az ise işlem daha kısa sürmektedir. (4-8 saat aralığı)

İlk üç gün başın öne doğru eğilmemesi gerekmektedir. Yatarken başın altına havlu rulo yapılarak yatılır. 3. gün pansumanlarınız açıldıktan sonra losyonla saçınız yıkanır. Saçın nasıl yıkanması gerektiği size öğretilecektir. On gün boyunca her gün saç yıkanmasının tekrar edilmesi gerekir. Oluşacak kabuklanmanın saç greftlerinin tutmasını etkilememesi için bu önemlidir.

Ekilen saç 20. günden itibaren dökülmeye başlar. Dökülme 30. güne doğru hızlanır. 100. günde çıkmaya başlar ve ortalama 180. günde sıklaşır ve uzamaya başlar. Bir yılın sonunda tamamının çıkmış olması beklenir. Çıkan saçlar ilk zamanlarda zayıf ve ince şekilde çıkar. Zamanla kalınlaşmaya ve güçlenmeye başlar.

Erkeksi tip dökülmede erkeklik hormonunun rolü vardır. Önde bulunan saçlarda bu hormona duyarlılık mevcutsa dökülme gerçekleşir. Ense bölgesindeki saçlar ise genetik olarak dökülmeye dirençli, hormona duyarsız özelliktedir. Bu nedenle ensede alınan ve ekim yapılan saçta dökülme gerçekleşmez.

Saç ekimi görüşmelerinde saç analizi yapılmakta donör bölge değerlendirilmektedir. Bu işlemlerden ücret alınmamaktadır.